Brustem

Datum: 
27 feb 2022
Categorie: 
el/bel
Dln: 
108
Toptien: 
  1. Van Grieken Jarne
  2. Rasenberg Martijn
  3. Van Laer Pieter
  4. Stevens Timothy
  5. Van der Eycken Brent
  6. Pijnenbeurg Sven
  7. Brouwers Arno
  8. Wouters Rutger
  9. Rogier Stef
  10. Goossens Simon
verslag: 

Met Jarne Van Grieken mag men in Brustem een nieuwe mooie naam bijschrijven op hun al rijk gevulde erelijst. Van Grieken was veruit de sterkste uit een lot van ruim 100 elite z/c en beloften.
Voor Balen BC – Acrog werd het een dubbelslag want ook de nieuwelingenwedstrijd werd gewonnen door eentje van hen namelijk nationaal veldritkampioen Axel Van den Broek
De manier waarop de 21-jarige Jarne Van Grieken de openingswedstrijd in Brustem won, was indrukwekkend. Al vroeg in de wedstrijd trok hij op pad met de plaatselijke Milan Paulus die zich absoluut voor eigen supporters wilde tonen. De twee pakten anderhalve minuut. Zo’n 70 km bleven ze vooruit om dan ingelopen te worden door het peloton. Van Grieken had nog over want toen op 15km van het einde zich een kopgroep van zeven vormde, was hij weer mee. Ook zijn ploegmaat Arno Brouwers (broer van veldrijdster Julie) was erbij. Samen speelden ze het ploegenspel en in de slotkilometer bleek Van Grieken de sterkste. Hij kon een klein kloofje slaan dat hij behield tot op de streep. De Nederlander Rasenberg en Pieter Van Laer uit het team van Johan Remels konden ook nog licht afgescheiden de twee overige podiumplaatsen bezetten.
Jammer voor de (bijna) plaatselijke Timothy Stevens, duidelijk een pak scherper dan vorig jaar toen hij ook ploegmaat was van Van Grieken. Dat is glazenwasser Stevens nu niet meer. Hij is de vaandeldrager van de spiksplinternieuwe Limburgs club ODB, wat staat voor ‘Onder De Brug’. De club is gevormd door een groep vrienden die de wekelijks samen komen onder de brug van Kanne om daar aan koerstempo telkens hetzelfde rondje af te leggen. ODB debuteerde in Brustem als team en deed het zeker niet slecht met Stevens dus op 4, Bzdenga op 20 en Knevels op 21. We gaan dit jaar zonder twijfel nog van hen horen.
Limburgs kampioen Wouters kreeg het hele peloton op het wiel, raakte daardoor niet weg en moest vrede nemen met het winnen van de pelotonspurt voor de 8ste plaats. Ook al frustreerde het hem duidelijk een beetje, toch mag hij tevreden terugblikken op het eerste koersweekend. Zaterdag behaalde hij trouwens in de Waalse openingskoers in Villers-le-Temple de overwinning.
Voor het team Balen-Acrog was het in Brustem dubbel feest. Niet alleen Van Grieken won, eerder bij de nieuwelingen deed ook Axel Van Broek dat ook. Dit supertalent doorliep als aspirant zijn wielerschool bij Balen, maar ruilde vorig jaar dat blauwe truitje voor eentje van het opleidingsteam van Mettepeningen. Na één jaar onderbreking is het terug bij Balen omdat hij daar meer kansen hoopt te krijgen op de weg. De regerende nationale veldritkampioen arriveerde solo. Noah Coninckx uit Houthalen-Helchteren, vorig jaar bij Sport en Steun en nu ook bij Balen, werd 3de en beste Limburger.