Brustem

Datum: 
26 feb 2017
Categorie: 
nieuw
Dln: 
37
Toptien: 
  1. Brent Machiels
  2. Quinten Vandermeer
  3. Yannick Vos
  4. Julien Gaspard
  5. Arnaud De Lie
  6. Sam Poelmans
  7. Hannes Martens
  8. Jorre Debaele
  9. Kevin Arrammach
  10. Tristan Van Roy
verslag: 

Handen te vroeg in de lucht gooien blijft een jeugdzonde waaraan heel wat talentvolle renners met winnaarcapaciteiten zich ooit eens hebben gezondigd. Zo nu ook nieuweling Quinten Vandermeer. Hij leek in Brustem op weg naar de overwinning maar moest op de streep toezien hoe zijn streekgenoot Brent Machiels hem nog passeerde.
Uiteraard was Vandermeer zwaar ontgoocheld. De eerste wedstrijd van het seizoen winnen op amper 10km van je thuis is een droom. Hij leek op weg, maar een dom maneuver deed vreugde omslaan in woede. Woede op zichzelf natuurlijk. Maar wel een wijze les.
Al was het helemaal niet zeker dat hij ook had gewonnen indien hij tot op de streep had gespurt. Brent Machiels kwam immers heel sterk en vooral snel opzetten en had uiteindelijk op de streep bijna een halve fietslengte voor.
Die Machiels staat sinds zijn aspirantenperiode bekend als een spurtbom. Daar reeg hij de zeges als pareltjes aan elkaar. Zoals verwacht vlotte dat vorig jaar iets minder. “Toch mocht ik het seizoen afsluiten met twee mooie overwinningen en daar was ik heel tevreden mee. Dit jaar hoop ik wat vaker te kunnen juichen. Ik ben alvast goed begonnen”, glundert hij.
Als hij zo verder doet gaat zijn nu al bijzonder grote en enthousiaste supportersschare zeker nog groeien.
In Brustem waren ze in grote getalen aanwezig en zagen hoe hun poulain attent vooraan koerste. Toen de Nederlander Wouter Hopmans ruim 15km in zijn eentje aan de leiding reed, bleef Machiels rustig. Onbegonnen werk om in je eentje tegen die strakke wind een hele groep op afstand te houden. En dat  bleek ook want na twee ronden sloot een select groepje van 12 renners bij de Nederlander aan. Even later deden nog vier renners dat en de trein van zeventien was vertrokken. Daarbij naast Machiels nog twee van zijn ploegmaats waaronder het Waaltje Arnaud de Lie, nog maar eerstejaars maar zaterdag al winnaar in Lens en de week voordien ook de beste in de Luikse oefenkoers. Een jongen met heel snelle benen.
“De laatste ronde bleven de verwachte demarrages uit omdat blijkbaar iedereen bang was van de strakke kopwind of door zijn beste krachten heen zat”, aldus Brent. “Ik focuste me op het wiel van De Lie. Indien hij zou aanzetten moest ik zeker meegaan. En dat deed ik ook. Doch langs de andere kant kwam ook Quinten Vandermeer heel sterk opzetten. Hij richtte zich te vlug op. Ik ging door tot op de streep en won.”