De Ster officieel overgedragen

Ook zonder Omer Bovy aan het roer zal de geroemde Ster van Zuid-Limburg, een driedaagse rittenwedstrijd voor juniores, blijven bestaan. Afgelopen maandag vond in Mopertingen de officiële overdracht plaats. Omer Bovy gaf daar de fakkel door aan ex-prof Erik Stevens. Hij wordt de nieuwe grote man achter De Ster
“Als Omer Bovy, alias De Bietel, stopt dan is het gedaan met De Ster.” Dat is wat vele wielerliefhebbers al jaren dachten en ook vaak zeiden. Niet dus. Tijdens de jongste Ster maakte de 75-jarige Omer Bovy al bekend dat hij ermee zou stoppen maar dat het voortbestaan van de Ster verzekerd was. Hij had verregaande gesprekken met iemand die het van hem wou overnemen. Al vlug viel in de wandelgangen de naam van Erik Stevens uit Rekem.
Stevens was enkele jaren prof bij de ploegen Boule d’Or (als ploegmaat van onder meer Freddy Maertens) en Eurosoap. “Als gevolg van een auto-ongeval ben ik al in 1985 moeten stoppen”, blikt hij terug. “Maar nadien ben ik, weliswaar wat onzichtbaar, in het Limburgs wielerwereldje actief gebleven. Onder meer als ploegleider van de Tongerse wielerclub, als bestuurslid in de Limburgse wielerafdeling, als man achter de schermen bij het junioresteam Davo en de jongste jaren als organisator van wedstrijden in Mopertingen, waaronder een proloog en ritaankomst van De Ster. Ik fiets stilletjes richting mijn pensioen en dan wil ik me graag nog wat meer voor het wielrennen engageren. Het inrichten van een grote wielerwedstrijd heeft me altijd aangesproken. En de Ster vind ik wel degelijk een grote wedstrijd. Het is één van de mooiste junioreswedstrijden die ons land rijk is. En ook al heb ik als jonge snaak die Ster nooit gereden, toch mag ik zeggen één van de grondleggers te zijn. In 1979 bestond de ster nog niet maar was er wel een gelijkaardige junioresmeerdaagse: de Ster van Haspengouw, een organisatie van de toenmalige Limburgs bondsvoorzitter Romain Onckelinckx. De slotrit finishte toen in Borlo en ik werd daarin tweede, nipt geklopt door Jaak Hanegraaf (die later als prof onder meer de Amstel Gold Race won en de gele trui in de tour droeg nvdr.). Na afloop was het in de plaatselijke café groot feest. Die avond werd beslist om daar een gelijkaardige rittenwedstrijd te organiseren. Meteen was de Ster van Zuid-Limburg geboren.”
Ondertussen is die Ster een volwassen knaap van 42 jaar. Toch leek de toekomst even in het gevaar. “De voorbereidende werken voor De Ster slorpen zoveel van mijn tijd en energie op dat ik dit op 75-jarige leeftijd niet meer kan”, aldus Omer. “Het is niet gemakkelijk om uw kind uit handen te geven, maar met Erik en de mensen van wielerclub de Lustige Trappers is het in goede handen. Enkele jaren geleden waren we in Mopertingen al te gast voor de proloog (met Evenepoel als tweede nvdr.) en later een rit. De organisatie was toen perfect. En dat zal met Erik aan het roer zo blijven. Zelf laat ik het uiteraard niet helemaal los. Ik zal samen met ¾ van mijn ploeg vanaf de zijlijn blijven meewerken en mijn rijke ervaring ten dienste stellen. Vandaag ben ik een gelukkig man want nu weet ik zeker dat mijn kindje nog een lang en goed leven beschoren is.”

Share