De Ster in oktober

In normale tijden zijn de Ster van Zuid-Limburg en Pasen onafscheidelijk aan elkaar gekoppeld. Het zijn (waren) geen normale tijden vandaar dat deze rittenwedstrijd voor juniores naar het komende weekend werd verplaatst en noodgedwongen ingekort.
Het sterverhaal begint niet, zoals eerst gepland, op vrijdag maar een dag later met voormiddag een proloog in Rutten en namiddag een rit in lijn in Koninksem. Organisator Omer Bovy legt uit waarom. “Vooreerst kregen we van de wielerbond geen toelating om op vrijdagnamiddag te koersen aangezien het voor de juniores dan een verplichte schooldag is. Bovendien kregen we een negatief advies van ‘De Lijn’ en zaten we ook met het schoolgebeuren in Borlo zelf. Een mogelijkheid was de proloog in de vooravond laten starten. Maar dan zouden we al snel in het donker zitten en bovendien zouden de schoolgaande renners niet tijdig ter plaatse kunnen zijn. Dus was het besluit snel genomen. Geen Ster op vrijdag. Het aantal ritten blijft weliswaar gelijk, aangezien we nu op zaterdag een dubbel programma afwerken met voormiddag een proloog en namiddag een rit in lijn.”
Niet in Mopertingen zoals vooraf gepland maar wel in Rutten en Koninksem. Plaatsen waar al meer dan 15 jaar geen koers meer werd georganiseerd. “Mopertingen haakte omwille van de onzekerheid betreffende corona al vroeg af. Omdat ik wat mensen vanuit Koninksem ken en ik dus op zoek moest naar een andere inrichter, kwam ik daar terecht. We zijn daar in 2005 nog eens met de Ster aangekomen. Dat was toen een succes. Dus dat komt wel goed”, aldus Omer.
Zondag wordt de Ster in Kerniel afgesloten en niet zoals traditiegetrouw in Borlo. “Dit is nog al eens gebeurd. Uiteraard vind ik het jammer, maar Kerniel heeft een prachtig parcours en bovendien hebben ze ons vorig jaar, toen de Ster niet kon doorgaan, uit de rats geholpen door toch één dag te organiseren. Dat vergeet ik niet.”
Ook al is het nu al laat op het seizoen, toch oogt het deelnemersveld weer bijzonder aantrekkelijk met tal van toppers aan de start. Of een Limburgse opvolger voor Jasper Philipsen, die in 2014 de Haspengouwtour voor nieuwelingen en in 2016 de Ster won, tot de mogelijkheid behoort? Daarvoor kijken we richting Jonathan Vervenne en naar streekrenner Senne Thonnon. Senne Hulsmans zou eventueel ook voor een Limburgse ritzege kunnen zorgen, maar die moet omwille van een vrij zware val in Grote-Brogel forfait geven.
WK-tijdrijder Jonathan Vervenne dan. “Ik kijk al een heel jaar uit naar de Ster. Conditioneel ben ik in orde. Dat bleek vorig weekend in de lastige klimkoers in Jemeppe waar ik 4de werd. Veel zal uiteraard afhangen van de proloog. Normaal zou ik daar als tijdrijder niet bang voor moeten zijn, maar ik heb totaal geen ervaring met zo’n korte tijdrit. Mocht ik daarin goed presteren, krijg ik allicht een beschermde rol in de ploeg en dan kan het alle kanten uit.”
En Senne Thonnon uit Mal? Vorige week in Jemeppe 3de. “Ondanks een buikgriep heb ik me de afgelopen twee weken kunnen tonen in grote wedstrijden: 3de in de proloog van de Keizer den juniores en 3de in Jemeppe. Ik hoop deze vorm te kunnen doortrekken want na de Ster rijd ik ook nog de topkoers Philippe Gilbert waar ik eveneens mijn zinnen op heb gezet. De Ster is voor mij uiteraard super belangrijk. Rutten en Koninksem liggen op amper een boogscheut van thuis. We rijden zaterdag, maar ook zondag constant over mijn trainingswegen. Ik weet dus waar de ankerpunten liggen. De proloog zal met het oog op het klassement belangrijk zijn. Afgaand op mijn prestatie in de proloog van de Keizer, heb ik er vertrouwen in. En mocht het daar toch tegenvallen dan zie ik in de twee volgende ritten nog mogelijkheden genoeg.”

PROGRAMMA:
Zaterdag:
Proloog in Rutten: afstand 4,5km; eerst start om 09.30u.
Rit in lijn in Koninksem: afstand 107km; start om 15.30u., aankomst omstreeks 17.50u.

Zondag:
Rit in lijn in Kerniel: afstand 109km; start om 14.30u.; aankomst omstreeks 17.15u.

 

Share