Gerben Thijssen

Mirakels bestaan dan toch

Het EK op de piste in Montichiari in Italië is tegen de verwachtingen in voor Gerben Thijssen bijzonder succesvol geweest. De Limburgse wegkampioen behaalde er een bronzen plak in de puntenkoers en nadien zilver in de ploegkoers. Een mirakel nadat hij tijdens zijn voorbereiding hierop eerst een aanval van de ziekte van lyme kreeg en drie weken geleden nog aan een gebroken sleutelbeen werd geopereerd.

Die ziekte van lyme dateert van enkele maanden geleden toen hij plots de competitie moest staken en een stevige antibioticakuur moest volgen. Gelukkig sloeg die aan en kon hij eind mei op het BK op de weg in Hooglede hervatten. Daar zorgde hij voor een eerste mirakel door bijna de hele wedstrijd in de aanval te rijden. Nadien werd hij Limburgs kampioen en won hij twee ritten in de nationscupwedstrijd Trofeo Karlsberg. Doch daar sloeg het noodlot andermaal toe. Gerben kwam in de slotrit ten val en brak zijn sleutelbeen. “Dat was een stevige slag in mijn gezicht want ik was hard aan het werken aan de voorbereiding op het EK en WK op de piste. En dat dreigde door die sleutelbeenbreuk in het water te vallen.”

Twee dagen later werd Gerben in het ziekenhuis van Genk geopereerd. Drie dagen daarna zat hij weeral op de fiets. “De orthopedist had me aangeraden om het tot eind augustus rustig aan te doen”, lacht Gerben. “Maar omdat ik geen pijn voelde ben ik toch maar weer beginnen fietsen. En ik merkte meteen dat de conditie nog prima was. Dus wilde ik toch absoluut deelnemen aan dat EK.”

En met succes zo blijkt nu. Thijssen werd in de puntenkoers meteen derde en was daar niet eens tevreden mee. “Omdat ik geen superbenen had, maar ja… mirakels bestaan zeker niet?” Toch wel. In deze omstandigheden wat het behalen van brons een groot mirakel. En alsof dat nog niet genoeg was behaalde hij zaterdag in de ploegkoers ook nog zilver met ploegmaat Juul Hesters, met wie hij tijdens de winter ook al aan de Gentse zesdaagse had deelgenomen. “Gewoon schitterend toch”, glundert de Genkenaar terecht. “Hiermee is mijn oogst nu al even groot dan vorig jaar op het EK en WK samen. Toen behaalde ik op het EK ook zilver in de ploegkoers (met Robbe Ghys) en nadien op het WK brons.”

De oogst kan dus alleen nog maar vergroten want vanaf vandaag (woensdag) tot en met zondag neemt hij in het Zwitserse Aigle deel aan het WK. “De tegenstand is daar nog iets groter, maar met de goede resultaten van het EK in het achterhoofd, is mijn moreel ook groter. Dus we gaan ervoor.”, besluit Gerben die ondertussen ook al een verbintenis op zak heeft met het beloftenteam van Lotto-Soudal waar hij volgend jaar aan de slag gaat. “Voor mij de droomploeg”, benadrukt Gerben. “Er waren nog een paar andere mogelijkheden maar toen Lotto op de proppen kwam, werden die meteen aan de kant geschoven. Ik krijg daar volgend jaar de kans op net als Robbe Ghys de weg en de piste te combineren.”

Share