Gertie Willems

Afscheid in schoonheid

Afgelopen zondag behaalde Gertie Willems in Hechtel de provinciale titel veldrijden bij de dames-eliten. Wellicht de laatste trofee voor haar trofeeënkast waarin ook een mooie wereldkampioenentrui bij de masters hangt. Eentje die ze in 2010 behaalde. Na een veldritcarrière van dertien jaar houdt ze het nu voor bekeken. Oostham is haar laatste internationale wedstrijd.
Eind vorig seizoen kondigde ze ook al haar afscheid aan. “Dat was ik toen ook echt van plan”, lacht ze. “Maar toen kwam ik tijdens een trainingswedstrijdje van de WTK in Tienen ten val en liep daarbij een breuk aan beide handen op. Op zo’n manier wilde ik niet stoppen. Vandaar dat ik er nog een seizoen heb bijgedaan.”
Nu kan ze dankzij het behalen van de provinciale titel in schoonheid stoppen. Al beseft ze zelf ook wel dat die titel niet zoveel voorstelt. In Hechtel kwamen maar twee Limburgse dames aan de start: Karen De Keulenaer en zijzelf. Maar geen mens die dat zal zien wanneer die over enkele jaren voor haar trofeeënkast staat. “Titel is titel en ik ben er blij mee.”, aldus Gertie. “Mijn eerste en ook de laatste want het wordt tijd om er mee te stoppen. Twee geleden vroeg mijn man me al hoe lang we dit leventje nog gingen volhouden. Want ik kan je verzekeren dat het toch wel hectisch is. Als moeder met een voltijdse job als leerkracht, waar je ’s avonds ook nog je handen vol mee hebt, is het alles behalve evident. Die wedstrijden zijn en blijven leuk. Maar daar komt uiteraard ook heel wat voorbereiding bij kijken. Trainen, de was en de plas, het onderhoud van het materiaal, constant opvang zoeken en regelen voor ons dochtertje… Ik heb het altijd heel graag gedaan en dan lukt het ook wel. Maar eerdaags word ik veertig. Tijd om er mee te kappen. Zeker op dit niveau. Aanstaande zondag rijd ik in Oostmalle mijn laatste internationale veldrit.”
De fiets helemaal aan de kant zetten zal de Hamse hinde, die pas op haar 27ste aan veldrijden begon, zeker niet doen. “In geen geval”, benadrukt ze. “Daarvoor doe ik het te graag. Ik zal ook volgend seizoen nog een aantal veldritten rijden. Maar niet meer op dit niveau. Ik heb alvast mijn vergunning van elite omgeruild in die van master. Wedstrijdjes van ondermeer de Moedige Veldrijder of wat WTK-crossen zal ik zeker blijven doen. Gewoon voor het plezier. En omdat sporten gezond is zeker?

Share

Share