Helchteren

Datum: 
11 sep 2021
Categorie: 
el/bel
Dln: 
55
Toptien: 
  1. Van Dyck Jarne
  2. Lavreysen Axel
  3. Cortjens Ryan
  4. Snyers Jari
  5. Devos Han
  6. Radoux Robin
  7. Lauwens Feddrik
  8. Vanheel Elias
  9. Blanchy Michael
  10. Krzanich James
verslag: 

Met een beetje zin voor fantasie kan men stellen dat de 19-jarige Jarne Van Dyck uit Geel de opvolger is van Taco van der Hoorn in de Trofee Maarten Wynants. Uiteraard is dat de realiteit geweld aandoen gezien er omwille van een verplichte datumverschuiving in tegenstelling tot de voorgaande edities dit keer geen profs aan de start stonden.
“Volgend jaar zal dat zeker weer wel het geval zijn”, verzekerde organisator Chris Wynants, vader van Maarten, ons. “Vorig jaar kon de wedstrijd niet doorgaan en dit jaar was het op onze datum in mei ook nog niet mogelijk. Een andere datum op de profkalender prikken is niet vanzelfsprekend, zelf onhaalbaar. Vandaar de keuze om het voor één keer bij jeugdwedstrijden te houden. Voor volgend jaar is onze traditionele datum op het tweede weekend van mei al gereserveerd voor de profs. We blijven met ons jong dynamisch organisatieteam gedreven. Ook de sponsors zijn ons ondanks die tegenslagen trouw gebleven. De meeste wilde vorig jaar toen we forfait moesten geven zelf het reeds gestorte geld niet terug. En ook dit jaar hebben ze ons opnieuw gesteund waardoor we nu een klein reservepotje hebben wat ons wat ruimte geeft om met ambitie vooruit te kijken.”
De wedstrijd voor eliten z/c en beloften werd gewonnen door Jarne Van Dyck. Op goed 40km van het einde ging hij aan de haal met de heroptredende veldrijder Ryan Cortjens. Ze werden bijgebeend door Axel Lavrysen. Een sterk staaltje fietswerk van de Lommelaar om helemaal in zijn eentje die kloof te overbruggen. De drie kregen nooit meer dan 20 seconden voorsprong. Maar ze hielden nipt stand. Van Dyck schudde in de slotkilometer zijn twee medevluchters uit het wiel. De Gelenaar was zeer gelukkig met zijn eerste overwinning. Maar dat waren Lavrysen en Cortjens die het spurtende peloton nog net voor bleven, ook. De nog niet zo lang koersende Lavrysen zette zich voor het eerst echt in de kijker. Een week geleden toonde hij zich al in Zutendaal door in de finale mee te zijn met een sterk groepje. Met deze 2de plaats bewees hij meteen dat het geen toeval was. Ook Ryan Cortjens blonk na de aankomst in zijn vel. Voor hem was het pas zijn tweede wedstrijden na 10 maanden inactiviteit wegens een coronabesmetting en daarna gescheurde kruisbanden. “Ik ben heel content”, stelt de veldritbelofte uit Lanaken. “Dat ik vorige week in Zutendaal al weer kon starten was sneller dan verhoopt. Ook de dokters zijn verbaast dat het herstel van die kruisbanden zo vlot verloopt. In Zutendaal startte ik gewoon om te kijken hoe het al zou gaan en met als enig doel de wedstrijd uit te rijden. Dat verliep vlot waardoor ik hier in Helchteren meer wilde en startte met als doel te gaan voor een vette prijs. Toen we dan met drie vooruit geraakten, ben ik er vol voor gegaan. Al was het knokken tot op de meet om vooruit te blijven. Deze derde plaats heb ik zeker niet cadeau gekregen.”
En dit uitgerekend op de dag dat het veldritseizoen is begonnen! “Zelf hoop ik op 3 oktober in Gieten te starten. Ik zie… hoop! Eerst moet dokter Claes het licht nog op groen zetten. Voorlopig lukt lopen nog niet. En aangezien dat bij het crossen een essentieel onderdeel is…”