Jari Snyers

Begin van een sterk seizoen?

Oefenkoersen worden door de renners vooral gebruikt om te testen hoever ze al staan. Door te winnen heeft Jari Snyers afgelopen zondag op Terlaemen meteen getoond dat hij klaar is om in zijn tweede seizoen als belofte aan de deur te kloppen.
Voor het eerst sinds heel lang heeft de Lummenaar een zorgeloze winter achter de rug. “Ik heb goed kunnen trainen”, knikt hij. “En dat is inderdaad lang geleden. De voorgaande jaren was er altijd wel iets. Vooral mijn knie heeft me heel lang parten gespeeld. Hopelijk is dat nu definitief voorbij zodat ik eens een gans seizoen op volle kracht kan koersen.”
Dat Jari Snyers maar liefst twee keer nationaal kampioen bij de nieuwelingen werd, zijn mogelijk sommigen al vergeten. Maar wie daartoe in staat is, moet over een behoorlijk dosis talent beschikken. Doch om dat te kunnen ontplooien is er meer nodig. Ondermeer karakter, maar daaraan ontbreekt het hem niet. Ook fysiek moet alles meezitten en daar knelde bij hem het schoentje.
“Mijn lichaam heeft me een paar keer in de steek gelaten”, knikt hij. “Daardoor zijn mijn twee seizoen als junior bijna compleet de mist in gegaan. Het begon allemaal met een appendixoperatie. Daarvan herstelde ik nog relatief snel maar nadien speelde mijn knie op nadat ik op een onschuldige manier tegen de hoek van een salontafel was terecht gekomen. Na een paar keer rusten en weer herbeginnen en nadien ook nog eens een deuk van vijf meter in een ravijn tijdens een wedstrijd in Zwitserland, drong zich uiteindelijk toch een operatie op. Daardoor kon ik vorig jaar pas in januari weer voluit trainen. Niet ideaal om je eerste beloftenjaar aan te vatten. Uiteindelijk is het nog behoorlijk mee gevallen. Ik kon in augustus in Hasselt een wedstrijd winnen en dat was meer dan ik vooraf had durven hopen.”
Dit jaar wordt zijn tweede beloftenseizoen en daarin wordt wel iets van hem verwacht. “Als ik van pech gespaard blijf, moet er iets inzitten”, voorspelt hij. “Al is de combinatie met mijn studies marketing niet zo evident. Daar kruipt heel wat tijd in. Zo heb ik over twee weken examens en dan zal de fiets in ieder geval wat naar de achtergrond verdwijnen. Meer dan conditie onderhouden zal er die periode niet inzitten.”
Met die conditie zit het momenteel in ieder geval al snor. “Ik heb deze winter goed kunnen trainen en heb ook wat geïnvesteerd om goed aan de start te komen. In december trok ik al eens voor tien dagen naar Spanje en in januari heb ik dat nog eens gedaan. Helaas was toen daar het weer niet schitterend. Omdat er sneeuw lag, hebben we toen een paar dagen niet kunnen trainen. Maar voor de rest is alles naar wens verlopen. En afgelopen zondag bleek dat ik klaar er klaar voor ben. Al is zo’n oefenkoers natuurlijk niet te vergelijken met wat ons de komende weken te wachten staat. Volgend weekend rijd ik Brussel-Opwijk. Ik heb er in ieder geval veel zin in.”

Share