Joppe Penders

Koerst nog maar twee jaar

Afgelopen zondag was Joppe Penders uit Kotem de enige Limburger die in Jesseren een rol van betekenis kon spelen. Even leek hij zelfs te kunnen meespelen voor winst maar toen de Nederlander Sinschek hard uithaalde, moest ook hij passen. Uiteindelijk legde de rijzige Maaslander beslag op een verdienstelijke vijfde plaats. Meteen zijn beste resultaat als renner.
Een parcours als dat van Jesseren liegt niet. Om daar dicht te kunnen eindigen moet je van goede huize zijn. En als de weermaker dan nog voor een extraatje zorgt en je kan zoals Joppe Penders voor het eerst een visitekaartje afgeven, laat dat voor de toekomst het beste verhopen.
De wedstrijd werd iets voorbij halfweg geopend door Tom Douhard. Die pakte meteen een halve minuut en dan weet de tegenstand uiteraard dat het vijf voor twaalf is. Die Douhard behaalde niet voor niets een jaar geleden brons op het BK tijdrijden. Sinschek was de eerste die reageerde en de kloof naar de sterke Waal dichtte. De nog wat onbekende Joppe Penders probeerde dat ook  maar strandde op tien meter. Nadien kon hij toch samen met Venner en Radoux vooraan aansluiten. “Die sprong had me inderdaad heel wat energie gekost”, bekende Joppe na afloop. “Toen dan even later Sinschek op die lange helling fors doortrok moest ik echt wel naar adem happen. Maar ik ben al heel tevreden dat ik hier op dit parcours mijn beste resultaat kan neerzetten. Vorige week in St.-Joris-Weert voelde ik al dat dit erin zat. Toen reed ik de ganse wedstrijd vooruit in een kopgroep van vijf. Pas heel op het einde werden we nog door een achtervolgende groep bijgehaald en werd ik pas tiende. Ik was toen een tikkeltje ontgoocheld over het resultaat. Vandaag ben ik heel tevreden.”
Het parcours van Jesseren heeft in het verleden nog al voor wat ‘ontdekkingen’ gezorgd. Zo staken ondermeer jongens als Nathan Vriens, Glenn Loenders, Laurens Vandermeer, Milan Menten, Gerben Thijssen en andere Quinten Hermansen daar hun neus aan het venster wat nadien resulteerde in heel wat meer successen. Is Joppe Penders zo’n nieuwe ontdekking? “Laat het ons hopen”, glundert de Sport en Moedig renner. “Het heeft inderdaad een hele tijd geduurd eer ik me in de schijnwerpers kon rijden. Ik koers dan ook nog niet zo lang. Ik begon pas twee jaar geleden. Voordien speelde ik tennis. Fietsen deed ik heel weinig maar ik was wel heel erg geïnteresseerd in de wielersport. Ik volgde zowat alles op TV. Natuurlijk wilde ik dan ook zelf coureur worden. Maar mijn ouders zagen dat absoluut niet zitten. Veel te gevaarlijk, vonden ze. Doch uiteindelijk zijn ze toch gezwicht voor mijn gezeur”, schatert hij terwijl mama en papa wat verlegen lachen maar duidelijk heel blij zijn dat ze hebben toegegeven.

Share