Joris Haex

Een nieuwe Haex meldt zich

Een nieuwe Haex heeft zich gemeld. Na Jos kwam er broer Danny en vervolgens Jos’ zoon Tim. Sinds afgelopen zondag heeft Joris zich gemeld. Hij is het neefje van de gewezen prof uit Meeuwen. In Zepperen behaalde Joris zijn allereerste overwinning. In de finale counterde hij Tim Brams en won.
Tijdens de ploegvoorstelling van Sport en Moedig Genk werd hij samen met ondermeer Milan Fretin aangewezen als de te volgen nieuwelingen. Terecht blijkbaar. Beiden hebben het afgelopen weekend hun eerste zege behaald.
“Ik wist dat ik conditioneel al vrij ver stond”, aldus Joris. “Tijdens de krokusvakantie ben ik zelfs met mijn vader naar Spanje getrokken om daar de conditie op punt te stellen. Ik heb daar heel wat kilometers afgemaald achter de brommer van papa. Maar dat ik nu al kon winnen, is toch ook voor mij een kleine verrassing. Mijn eerste grote doel, waar ik naartoe werk, is pas voor over een maand. Dan wil ik een gooi doen naar de provinciale titel tijdrijden. Die discipline doe ik heel graag. Dan kan ik eens een half uur alles uit de kast halen om dan af te meten waar ik vergeleken met de concurrentie sta.”
Afgelopen zondag maakte hij het onder heroïsche omstandigheden koelbloedig af zoals iemand met tonnen ervaring dat zou doen. In de slotronde counterde hij Tim Brams en in een spurt met twee bleef hij ijzig kalm, zette op het juiste moment aan en haalde het met lengten verschil. “Nochtans ben ik zulke situaties helemaal niet gewoon”, lacht Joris. “Vorig jaar raakte ik als eerstejaars zelf nooit in de buurt van een podium. Mijn beste prestatie was een achtste plaats. Daarover was ik na afloop van het seizoen toch wel ontgoocheld. Als aspirant was ik immers bij de beteren, maar bij de nieuwelingen vlotte het niet echt. Nonkel Jos, die zich bewust wat op de achtergrond houdt, gaf me wel regelmatig tips en komt af en toe eens naar een wedstrijd kijken. Zijn raad sla ik zeker niet in de wind. De ervaring die hij tijdens zijn elfjarige profloopbaan heeft opgedaan is niet min. Maar de belangrijkste wijziging vergeleken met vorig jaar is toch mijn nieuwe trainer. Ik volg nu de schema’s van Kurt Vanbaelen. De trainingen zijn nu veel minder lang maar wel een pak heftiger. Veel interval en één keer per week een duurtraining. En dat levert blijkvaar zijn vruchten op.”

Share