Maarten Craeghs

Rode lap van zijn lijf

Het Profel-United-team uit St-Truiden bestaat tien jaar. Van bij het begin zat Johan Remels achter het stuur van de volgwagen en dat is nog steeds zo. In ‘het milieu’ heeft deze ploeg heel wat aanzien. Met een beperkt budget is dit team erin geslaagd om zich tussen de tien beste ploegen van België te klasseren. Als bewijs hun zevende plaats in de eindstand van de topcompetitie voor clubs. Ook het komende seizoen zijn ze weer ambitieus. En wat meer is, nogal wat Limburgse eliten z/c en beloften krijgen er hun kans. Het komende seizoen zijn ze met negen.
Eén van de meest opvallende namen daartussen is zonder twijfel Maarten Craeghs. De Lommelaar maakte meerdere seizoen deel uit van het prestigieuze Lotto-Soudal-U23-team. Twee jaar geleden werd hij in eigen stad zelfs ei zo na nationaal kampioen. Prof worden was zijn grote ambitie. Die kans heeft hij helaas niet gekregen en die ambitie heeft hij nu ook opgegeven. “Koersen heb ik altijd graag gedaan en dat zal zo blijven”, aldus Maarten die zich ondertussen ook heeft ontpopt tot de rechterhand en begeleider van zijn schoonzusje Laura Verdonschot. “Mijn ambities zullen nu een tikkeltje lager liggen en bij dit team zal ik misschien iets minder onder druk staan. Ook ben ik nu verlost van die rode Lotto-trui die bij de beloften toch vaak als een rode lap op een stier werkte. Misschien dat ik daardoor nu iets meer vrijheid krijg. De voorgaande jaren heb ik me ook vaak weggecijferd voor ploegmaats die beter waren. Dat zal ik ook nu blijven doen, alleen veronderstel ik dat men me nu iets vaker als kopman zal uitspelen. Al is dat iets wat ik uiteraard zelf moet afdwingen. Ik ben normaal iemand die altijd tijdens het voorjaar goed presteert. Dat ga ik nu ook weer proberen. De eerste maanden mag de ploeg zeker op mij rekenen.”
Remels geeft ook de jeugd een kans. De Limburgers Glenn Loenders en Jari Snyers zijn daar een mooi voorbeeld van. Eerstgenoemde behoorde het afgelopen seizoen tot de top van een sterke junioreslichting. Vooral voor zijn capaciteiten als tijdrijder kon men niet blind blijven. Snyers daarentegen heeft een paar mindere jaren achter de rug. Enkel te wijten aan pech allerhande. Hij sukkelde van de ene kwetsuur naar de andere. Het was vooral zijn knie die hem te vaak uit competitie haalde. Maar iemand die als nieuweling twee keer nationaal kampioen werd, heeft zonder twijfel veel talent. “Hopelijk is mijn pechperiode nu definitief verleden tijd zodat ik eens een gans seizoen zonder onderbreking kan koersen”, aldus Jari. “Ik ben alvast heel blij dat ik in deze ploeg een kans krijg en dat men hier ook nog voluit in mij gelooft. De stap van juniores naar beloften is naar het schijnt heel groot. Dus echte hoge verwachtingen qua resultaten heb ik niet. Ik hoop vooral veel te kunnen in leren. En dat kan in deze ploeg met een heel mooi programma en waar men tevens begrip heeft voor het feit dat ik hogere studies met wielrennen moet combineren. Iets wat voor mij ook wel één van de redenen was waarvoor ik voor United heb gekozen. In deze ploeg ben ik zeker op mijn plaats.”

Share