Master Porco al twee keer elitewinnaar

De Genkse broers Fabio en Carlo Porco maken al enkele jaren het mooie weer bij de masters. Dit jaar nog meer dan anders. Waar ze aan de start komen, winnen ze. Meestal Fabio die naar eigen zeggen getraind wordt door zijn vier jaar oudere broer Carlo. Maar de keren dat ze dit jaar in masterwedstrijden al één en twee werden zijn op één hand niet meer te tellen. Fabio is 34 maar koerst nog niet zo heel lang. Wel gedreven. We horen dat ze leven als profs. De juiste voeding, voldoende rust, uren trainen (na het werk), professioneel materiaal,...
Eigenlijk zijn beiden te goed om in de mastercategorie aan te treden. Vooral Fabio hoort thuis in de categorie eliten z/c. "Als ze daar starten zullen ze ook heel dicht zijn want die mannen kunnen ontzettend hard fietsen", verzekerde hun privésponsor Erwin Bollen (van fietsen Bollen) ons onlangs nog. Dat is inderdaad de voorgaande seizoenen een paar keer gebleken. En ook dit seizoen, dat eigenlijk nog maar pas van start is gegaan. 
Op 1 juli behaalde Fabio in Kortenaken een eerste seizoenszege bij de eliten z/c. En 11 dagen later (afgelopen zondag dus) deed hij het in Heultje nog eens over.  "Na 35 km legde ik de basis van een ontsnapping met vier", aldus de Genkenaar. "We gaven alles, wat uiteindelijk resulteerde in een wedstrijdgemiddelde van 46km/u. Toch konden we niet beletten dat een groep van acht renners zo'n 50 km later kwam aansluiten. In de finale werd er slag om slinger gedemarreerd. Met vier renners van het team Hubo in de kopgroep maar ook met onder meer Timo Kielich en Witse Meeusen als sterkhouders, gaf ik mezelf niet zoveel kans op winst. Toch bleef ik er in geloven en op 1 km van de meet speelde ik alles of niets. Ik pakte een paar lengten en kon die behouden tot op de streep."
Goed voor zijn tweede zege bij de eliten z/c. Daarmee voert hij als master niet alleen de Limburgse zegestand bij de eliten z/c aan (Baers en Wouters wonnen elk één wedstrijd), maar voert hij ook samen met zes anderen (Cant, Dens, Pollefliet, Van de Paar, Blouwe en Vanoverschelde) de nationale zegeranking aan.
En toch zal hij volgend weekend in Kerniel geen provinciaal kampioen kunnen worden. "Helaas mag ik niet starten. Mijn broer Carlo (die momenteel op vakantie is in Oostenrijk en dus toch niet kan starten) en ikzelf hebben we een mastervergunning. Daarmee mag je niet deelnemen aan een A-wedstrijd en dat is die van Kerniel. Jammer, want anders had ik zeker mijn kans gehad."

(foto Céline Tram)

Share