Milan Fretin

Twee op drie voor Fretin

Nadat Milan Fretin in 2016 in Vliermaal naar de provinciale titel bij de nieuwelingen spurtte, heeft hij zaterdag in Kerniel ook die titel bij de juniores behaald. Nochtans was hij na een zware val, de week voordien op het piste-EK niet meteen favoriet. Maar het typeert jongens met talent dat ze ook in moeilijke omstandigheden goed kunnen presteren.
Fretin en kampioenschappen… het lijkt een goed huwelijk. Drie keer nam hij deel, twee keer behaalde hij de titel. Tussendoor werd hij ook nog eens nationaal kampioen. Als tweedejaars nieuwelingen gaf hij forfait voor het PK omdat de dag nadien het BK tijdrijden werd betwist. En vorig jaar (eveneens) in Kerniel deed hij een gooi naar de titel maar moest toen in laatste instantie Bram Wauters en Lars Daniëls laten voorgaan. Zaterdag ging hij mee in een vlucht met drie Nederlanders en was het al snel duidelijk dat het rood-witte kleinood voor hem zou zijn.
“Na al die pech ben ik zo blij voor hem”, glunderde mama Angie na afloop. Door knie- en rugproblemen ging Milans voorjaar helemaal de mist in. Toen hij op 1 juli zijn eerste wedstrijd won, hoopte hij dat alle leed geleden was. Niet dus.
“Tijdens het slotnummer van het EK omnium smakte ik hard tegen het ovaal. Ik sprong nog terug op mijn fiets maar na afloop draaide ik helemaal weg. Ik werd ter plaatse door de dokter onderzocht en kreeg  toestemming om naar huis te gaan. Het leek niet zo erg. Doch de dag nadien bleef ik me heel slecht voelen. Dus naar spoed. Daar werd een hersenschudding vastgesteld. Rusten was de boodschap. Niet echt een goed moment want ik was door Carlo Bomans opgeroepen om afgelopen week in Walshoutem deel te nemen aan een stage als voorbereiding op het EK. Ik ben er toch naartoe geweest, heb uiteraard niet veel kunnen trainen. Maar erbij zijn en zo’n een groepsgevoel creëren was ook belangrijk.”
Afgaand op de prestaties van het afgelopen weekend, lijkt ook deze miserie van de baan. Zaterdag tweede (en kampioen) in Kerniel, zondag opnieuw tweede in de bekerwedstrijd in Linter. “Ik ben er zelf ook heel tevreden over”, gaat Milan verder. “Want ook voor mij was het afwachten hoe het zou meevallen. Ten slotte had ik de week voordien toch drie dagen bijna niets kunnen fietsen en amper eten en drinken kunnen binnenhouden.”
Verschil met zijn nieuwelingentitel in Vliermaal van drie jaar geleden, is dat hij toen wel en nu niet als eerste over de streep bolde. Zaterdag moest hij de Nederlander Casper van Uden, die vorige week Europees kampioen omnium werd, dus uitgerekend in het nummer waar Fretin ten val kwam, laten voorgaan.
“Ik ken Casper uiteraard vrij goed en in een sprint zijn we mekaar zeker waard. Doch dit keer had ik geen schijn van kans tegen hem omdat hij in die kopgroep van vier ook nog twee ploegmaten bij had. Ze speelden uiteraard het ploegenspel en matten mij zo af. Dat is koers en daar kan ik me leven. Zeker als je na afloop toch gelauwerd wordt als kampioen”, lacht hij. “Die provinciale titel is voor mij zeker geen troost-, maar een hoofdprijs.”
Het eerstvolgende grote doel van Fretin is het EK dat op 9 augustus in het Nederlands Alkmaar wordt betwist. De nationale selectie daarvoor is nog niet officieel, maar normaal maakt de Genkenaar daar deel van uit.

Share