Milan Menten

Winnen geeft een extra boost

Wie profambities heeft mag zich niet blind staren op alleen maar overwinningen. Presteren en zich tonen in grote wedstrijden is daarvoor veel belangrijker. Milan Menten is zich daar van bewust. En toch is het mooi om af en toen eens te mogen juichen. Ook al is dat in een kermiskoers. Daarin lukte Milan afgelopen zondag in Oplinter.

“Natuurlijk ben ik daar heel blij mee”, benadrukt Milan. “Zo’n zege geeft je een extra boost in een volgende grote wedstrijd. Het doet je beseffen dat je er vergeleken met voorheen sterker op geworden bent. Een paar keer was ik al dichtbij een eerste zege. Als het dan toch eens lukt, is dat bijzonder leuk.”

Kan je jezelf nog opladen voor zo’n kermiskoers?

“Natuurlijk wel. Anders zou ik niet starten. Oplinter was pas mijn derde kermiskoers dit jaar. Ik heb al heel wat super lastige koersen in binnen- en buitenland gereden. Zo’n kleinere wedstrijd tussendoor is dan wel eens plezant. Minder lang op de fiets, minder afzien. Al mag je het natuurlijk ook niet onderschatten. In deze wedstrijden wordt er echt wel naar ons gekeken. En als je dan wil winnen, is dat zeker niet makkelijk.”

Ben je tevreden over je seizoen tot nu toe?

“Zeker weten. Op het eerste zicht lijken mijn uitslagen minder dan bijvoorbeeld vorig jaar. Maar vergeet niet dat ik door een operatie aan de knie met daarna nog wat verwikkelingen pas half januari aan mijn voorbereiding ben kunnen beginnen. Omdat ik aan enkele rittenwedstrijden van zeven dagen mocht deelnemen, ben ik eigenlijk nog vrij snel in conditie geraakt. Omdat ik vaak in het buitenland aan de slag was, vielen mijn resultaten niet meteen op. Ik heb trouwens ook de indruk dat die UCI-koesen in Bretagne, Slovakije en Normandië wat onderschat worden. Onterecht. Ik ben daar vaak de jongste tussen profs of ex-profs. Dat heeft me sterker gemaakt en dat voel ik. Misschien dat door aan die wedstrijd deel te nemen mijn resultaten wat minder zijn maar dat is normaal. Dit is ook meer een programma voor 4de jaars beloften die echt op de drempel richting profcarrière staan. Ik ben nog maar 2de jaars en heb dus nog wel wat tijd.”

Wat is voor jezelf je beste resultaat tot nu toe?

“Die overwinning van zondag in Oplinter is mooi. Maar het is uiteraard geen adelbrief richting profcarrière. Ik denk dat mijn prestatie in de Ronde van Bretagne dat wel was. Vooral die tweede plaats in de openingsrit schat ikzelf hoog in. En ook mijn prestatie van de dag nadien toen ik een ganse dag in de aanval reed, de ganse dag virtueel leider was en pas op 150 meter van de streep terug gegrepen werd. Het was mijn sterkste prestatie van dit jaar maar meteen ook mijn grootste teleurstelling.”

Wat zijn je eerstvolgende objectieven?

Zaterdag rijd ik de Omloop Het Nieuwsblad. Een wedstrijd die me ligt en waar ik wil presteren. Nadien volgt de topcompetitiewedstrijd in St.-Niklaas en dan op naar de Ronde van Luik. Die rittenwedstrijd staat al maanden met een vette stift op mijn kalender aangekruist. Daar zou ik graag een rit winnen maar ook een goed klassement rijden. En nadien volgt uiteraard het BK. Iedereen weet dat het behalen van de nationale titel de poort richting profploegen wijd open zet. Dus ik moet je niet zeggen hoe belangrijk dat is. Niet alleen voor mij trouwens. Vandaar dat kampioenschappen altijd speciale en moeilijk te winnen wedstrijden zijn.”

Share