Nathalie Bex

"Nog een hele weg te gaan"

De Truiense Nathalie Bex is een talent. Als eerstejaars junior behaalde ze afgelopen zomer op de weg tal van overwinningen, werd zowel op het BK tijdrijden als op de weg tweede, telkens achter Lenny Druyts. Ze maakte in beide disciplines ook deel uit van de nationale selectie op het EK en WK. Ook op de piste kan ze meer dan haar mannetje staan. Tijdens de kerstperiode behaalde ze in Gent drie nationale titels (scratch, achtervolging en puntenkoers). Alsof dat alles nog niet indrukwekkend genoeg is, deed ze afgelopen zondag op het BK in Lille ook nog een gooi naar een podiumplaats. Dat lukte ei zo na. Nathalie werd er vierde. “Ik cross graag en vandaar dat ik ook startte. Zonder veel ambitie want door mijn pistebedrijvigheid was ik totaal niet voorbereid op dat veldritkampioenschap”, vertelt ze. “Afgelopen winter nam ik aan slechts vier veldritten deel. Twee keer werd ik derde, in Hasselt moest ik opgeven en dan zondag op het BK vierde. Dus ik meen toch te mogen zeggen dat ik er wel wat aanleg voor heb. Maar er me in de toekomst volledig op toeleggen is zeker niet aan de orde. Het wielrennen op de weg en het tijdrijden zijn mijn favorieten. Piste en veldrijden zijn leuk maar ze zullen nooit mijn volledige aandacht krijgen. Volgens de Limburgse veldritcoach heb ik mijn goede prestatie in het veld voor een stukje ook wel te danken aan mijn pistebedrijvigheid. En dat kan ik beamen. Je kweekt er souplesse en behendigheid. Bovendien is op de piste rijden bijzonder intensief en vooral gebaseerd op interval. En laat dat uitgerekend ook in het veldrijden van belang zijn.”

Natuurlijk had Nathalie afgelopen zondag graag op het podium gestaan. “Dat had misschien ook gekund indien de meisjes van onze juniorescategorie echt puur tegen elkaar hadden mogen rijden. Nu maakten we gewoon deel uit van het grote pak dames. Ikzelf moest helemaal achteraan starten terwijl sommigen van mijn leeftijdscategorie op de tweede rij mochten plaatsnemen. In totaal heb ik misschien wel 50 rensters ingehaald waaronder nogal wat nieuwelingen maar ook eliten. Het was heel moeilijk om een overzicht te houden op mijn positie in de wedstrijd. Uiteraard begrijp ik dat men geen wedstrijd apart kan inrichten voor enkel maar dames-juniores omdat we met te weinig zijn. Maar er moet toch een mogelijkheid bestaan om elke categorie min of meer hun eigen wedstrijd te kunnen laten rijden. Bij de jongens kan dat toch ook.”

Voor Nathalie is het duidelijk dat er nog een groot verschil is tussen het wielrennen voor jongens en meisjes. “Ik kom uit de atletiekwereld en kan je verzekeren dat meisjes daar toch een stuk minder gediscrimineerd worden. Ik vind dat wij in het wielrennen evenveel kansen moeten krijgen dan de jongens. Ook wij werken heel hard.”

Gelukkig kan Nathalie rekenen op een de steun van haar ploeg Fortuna die enkel dames sponsort. “Zonder hun steun zou ik dat niet allemaal kunnen doen. Alleen al het arsenaal fietsen dat ik nodig heb is voor een kapitaal: weg, piste, tijdrijden, cross… Ik ben hen dan ook heel dankbaar. Er is inderdaad hoop en er zijn mensen die het goed met ons voor hebben. Maar de weg is nog lang en de kloof nog breed.

Share