Pieter-Jan Vliegen

Letterlijk en figuurlijk gegroeid

Tijdens het provinciaal kampioenschap voor juniores van afgelopen zondag op de Basvelden in Zonhoven mocht Pieter-Jan Vliegen op heel wat aanmoedigingen rekenen. Het stuwde hem naar een knappe vierde plaats. Na zijn overwinning van de week voordien in St.-Lambrechts-Herk is de voordien onbekende knaap uit Heusden plots populair geworden. Zijn kleine gestalte maar zeker zijn vechtlust zorgen bij het publiek voor een extra aaibaarheidsfactor.

Nochtans is Pieter-Jan Vliegen geen nieuwkomer in het veldrijden. “Ik cross al van toen ik acht jaar was”, knikt hij. “Toen al trok ik elke woensdag naar de trainingen van de Limburgse wielerschool onder leiding van Eddy Ponet. Omdat ik toen nog veel kleiner was dan nu, kon ik met die anderen nooit mee. Maar ik had er ontzettend veel plezier in. Meer dan in het BMX’en en het basketten. Twee sporten die ik toen met het veldrijden combineerde. Dat ik niet kon optornen tegen mijn grotere en struisere leeftijdsgenoten deerde me niet. Ik probeerde te doen wat ik kon en daardoor kweekte ik veel karakter. Elke keer wanneer ik na een training een tikkeltje vooruitgang voelde, kreeg ik weer een boost om er de volgende keer nog extra hard tegenaan te gaan.”

Toch bleef dat fietsen voor Pieter-Jan enkel een fijne vrijetijdsbesteding. Van echt trainen was er nooit spraken. “Enkel op woensdag nam ik deel aan de trainingen van de Limburgse wielerschool op Terlaemen. Ook vorig jaar als nieuweling bleef het beperkt. Onvoldoende om in competitie iets te presteren, besef ik nu. Pas sinds vorig jaar maart gebeurt dat trainen meer gestructureerd onder leiding van Jimmy Tielens.”

Sinds jaar en dag een topmountainbiker en momenteel de regerende nationale masterkampioen. Ook in het veldrijden was hij in de B-crossen elk jaar goed voor een aantal overwinningen. “Hij bezorgt me nu trainingsschema’s en daardoor kwam er in het mountainbiken een flinke groei in mijn prestaties”, benadrukt Pieter-Jan. “Dat ontging ook de nationale mountainbikecoach Filip Meirhaeghe niet. “Ik ben nu in het mountainbiken opgenomen in het nationale jongerenteam. Dus volgende zomer ga ik zeker weer aan heel wat mountainbikewedstrijden deelnemen. Ik doe dat trouwens ontzettend graag. Als lichtgewicht kan ik goed de bergen op en bovendien is mountainbiken veel technischer dan veldrijden. En laat nu juist techniek één van mijn sterke punten zijn.”

Ondertussen heeft hij ook al enkele sterke prestaties in het veldrijden neergezet met ondermeer een tweede plaats in Rijkevorsel, vierde in de GP Hasselt en in Zonhoven. En vooral die overwinning vorige week in St.-Lambrechts-Herk.

“Om op zware modderparcoursen in het veldrijden goed uit de voeten te kunnen, ontbreekt het me nog pure aan kracht. Mogelijk komt dat nog. Ik heb immers nog een flinke groeimarge. Ja ook letterlijk”, lacht Pieter-Jan.

Het komende weekend staat hij aan de start van het nationaal kampioenschap in Lille. “Woensdag ga ik samen met Timo Kielich het parcours verkennen. Er zal wel veel zand zijn. Daar hou ik van. Ik ga voor mezelf de lat niet te hoog leggen. Dat brengt alleen maar extra druk mee. Met een plaats in de top twintig zal ik al heel tevreden zijn. Normaal een haalbare kaart.”

Share