Piste Peer bestaat 20 jaar

20 jaar piste van Peer

Goed twintig jaar geleden had Cycling Vlaanderen een droom. Men wilde in elke Vlaamse provincie een open wielerbaan om aan jeugdopleiding te doen. Daarvoor hadden ze wel wat geld veil. Alleen was het niet vanzelfsprekend om in elke provincie mensen te vinden die daar hun schouders wilden en durfden onderzetten. In Limburg deden Jean Brebels en Jean Bollen dat. Met succes. Een huzarenstukje, vooral financieel. Dinsdag 25 augustus mogen ze de twintigste verjaardag van dit Peers project vieren.
Jean Brebels was in die periode voorzitter van de Limburgse afdeling. Vriend Jean Bollen, dorpsgenoot en collega onderwijzer in de lagere school van Peer, was afgevaardigde-generaal zoals dat toen nog heette, nu omgedoopt tot voorzitter weg-piste-veld. Een belangrijke en verantwoordelijke functie bij de wielerafdeling.

Jullie zullen in de Limburgse wielerwereld voor altijd doorgaan als de tandem Jean en Jean.
“Fantastische tijden”, blikt Jean Bollen terug. “Maar er is een tijd van komen en eentje van gaan. Ikzelf ben ondertussen 83 en Jean werd afgelopen dinsdag 78. Maar we volgen het allemaal nog op de voet zonder ons nog veel te moeien. We waren trouwens destijds niet alleen. Het dagelijks bestuur was een hechte vriendengroep die elke maandag vergaderde. Er werd dan een borreltje gedronken maar ook hard gewerkt. En één van die werken was zeker de bouw van de piste. Het is dus zeker niet een realisatie van ons beiden alleen, maar van een hecht en gedreven team waarvoor niets te veel was.”

Hoe is dat idee van een piste ontsproten?
Jean Bollen: “Er kwam een vraag van toen nog wielerbond Vlaanderen (nu Cycling Vlaanderen). In Zemst en Herenthout hadden ze al een open piste met niet al te steile bochten en waar men ook met de gewone koersfiets kon op rijden. Die werden toen goed gebruikt. Niet alleen om opleiding te verzorgen, maar ook elke avond was het er een drukte van jewelste van renners uit de buurt die er rondjes kwamen rijden omdat ’s avonds trainen met lampjes in het als maar drukker wordende verkeer niet meer verantwoord was. Zo’n piste was een alternatief.”

Geen goedkoop alternatief.
Jean Brebels: “We zijn daar toen meermaals gaan kijken. Iedereen zag er de noodzaak van in, maar het kostenplaatje was niet min. De wielerbond zou aan elke provinciale wielerafdeling waar men zo’n piste wilde bouwen, 3 miljoen Belgische frank (75000 euro) als startkapitaal schenken. Maar aan het hele project hing een prijskaartje van 48 miljoen (1 200 000 euro). Je begrijpt dat er niet veel kandidaten te vinden waren. Even is er toen onderhandeld met Hasselt. Maar als puntje bij paaltje kwam werd het niets.”

En toen zijn jullie in actie geschoten?
Jean Bollen: “We zijn toen bij het stadsbestuur van Peer met toen Theo Kelchtermans als burgemeester, op de koffie geweest. Men had meteen oor voor onze plannen. Te meer omdat Peer toen toch wel, onder meer dankzij het natourcriterium, als de Limburgse wielergemeente bij uitstek werd bestempeld. Dat heeft zeker geholpen.
Uiteindelijk hebben we het dankzij hen kunnen verwezenlijken. De stad Peer is dan ook eigenaar van de piste. En eigenlijk is daar nooit veel oppositie tegen geweest.”

Was het voor de stad de bedoeling om daarrond een echt sportcentrum uit te bouwen, zoals dat nu het geval is?
Jean Brebels: “De voetbal en de skipiste (eerste fase gestart in 1997 nvdr.) waren er al. Dat de piste daar dus werd gelegd was een logisch gevolg. In 2009 werd er ook nog een BMX-piste gebouwd en een vergaderlokaal voor de Limburgse wielerafdeling. Ook aan die twee laatste projecten hebben we hard meegewerkt. Toen dat allemaal klaar was, was het voor ons tijd om de fakkel over te geven. Al zitten we niet helemaal stil. We zouden hier nog graag een permanent veldritparcours bouwen.”

Heeft de piste gebracht wat jullie hadden verwacht?
Jean Bollen: “Aanvankelijk wel. Clubs met renners kwamen hier hun opleiding geven. Er waren regelmatig meetings voor jongeren. Er was elke jaar een provinciaal kampioenschap voor nieuwelingen en juniores. Helaas is het achteraf een flink stuk geminderd. Clubs en renners trokken meer en meer naar Terlaemen waar een wielerschool werd opgericht. Renners bleken niet meer happig om op de piste te komen rijden. Er is zelfs een tijd geweest dat we hen moesten verplichten om aan dat pistekampioenschap deel te nemen, met het dreigement dat ze anders niet in aanmerking kwamen om geselecteerd te worden voor nationale kampioenschappen.”
Jean Brebels: “Achteraf is mede door de desinteresse van de nieuwe beleidsmensen die na ons kwamen de interesse voor de piste helemaal verwaterd. Bijzonder jammer.”

Eén keer werd het Peers natourcriterium op de piste georganiseerd. Was dat het hoogtepunt?
Jean en Jean: “Ja en neen. Al moeten we toegeven dat het niet echt een meevaller is geweest. Het was een hele andere formule dan wat men van een criterium verwachtte. Ook de sfeer van het stadcentrum werd gemist. Bovendien was er een pak meer werk aan, kwestie van het opbouwen en afbreken van de logistiek. We hebben die ene keer ook ontzettend veel geluk gehad want hadden de toen dreigende wolken voor nattigheid gezorgd, dan was al het werk voor niets geweest en was de financiële kater niet te overzien. Vergeet niet dat er op een natte piste niet kan gereden worden. Dat gegeven is nadien zeker een belangrijke factor geweest om het niet nog eens te doen.”

Het lijkt alsof de piste dankzij corona een nieuw leven wordt ingeblazen?
Jean Brebels: “Koersen rond de kerktoren organiseren is momenteel quasi onmogelijk. Op de piste kan het wel corona-proof en vermits jongeren toch wel wat competitie wensen, komen ze weer in grote getalen naar de meetings die worden georganiseerd. Ook is het goed dat Cycling Vlaanderen er haar schouders onder zet. Zij hebben trainers die van wanten en van aanpakken weten. Het inzetten van goede opleiders is immers heel belangrijk. Het moet voor de jongeren interessant zijn en meer dan alleen maar wat rondjes malen. Goede opleiders zijn niet makkelijk te vinden. Nochtans staat of valt het daarmee.”

Ook het 20-jarige bestaan wordt gevierd met een meeting.
Jean Brebels: “Onze huidige voorzitter Jos Mondelaers en zijn bestuur hadden het graag groots gevierd, maar helaas kan dat niet in deze coronatijd. In samenwerking met Cycling Vlaanderen en onder leiding van hun pistetrainers, organiseren ze op 25 augustus vanaf 17 uur een oefenwedstrijd voor miniemen, aspiranten en nieuwelingen. Afgaand op de voorinschrijvingen is de interesse bij de rennertjes groot. Het belooft een mooie wielerdag te worden”.

Share