Rutger Wouters

Drie overwinningen op zes dagen

Afgelopen week slaagde Rutger Wouters erin om drie overwinningen in zes dagen te behalen. Daarmee dikt hij zijn zegetotaal in één slag aan tot vier waarmee hij aan de top van de nationale zegeranking komt. Alleen Benjamin Verraes doet met zes zeges beter.
Sterk van de 26-jarige leraar uit Koersel die zich vorig jaar al ontpopte tot een echte winnaar. Toen won hij in totaal 7 wedstrijden. “Ik ben dus goed op weg om dat aantal op zijn minst te evenaren”, lacht hij. “Maar daar denk ik echt niet aan. We zien wel waar ik uitkom. In ieder geval sta ik er zelf van te kijken dat het zo vlot gaat. Drie koersen winnen op één week is alles behalve evident. Vorig jaar won ik eens drie weken na elkaar. Dat vond ik al fantastisch en ik dacht toen dat me dit nooit meer zou lukken.”
Wouters was er dit jaar al vroeg bij. Hij won tijdens het tweede koersweekend al de afwachtingswedstrijd van Brussel-Zepperen. Weliswaar ‘maar’ een open wedstrijdje. “Winnen is winnen en blijft altijd moeilijk”, benadrukt Rutger. “Nadien bleef ik ook in de volgende wedstrijd goed rijden, maar telkens was er op het einde altijd iemand net iets sterker waardoor ik een paar keer net naast de bloemen greep. Ik raakte daar een beetje door gefrustreerd. En nu valt plots alles in de juiste plooi en lijkt het allemaal vanzelf te gaan.”
De leraar Geschiedenis en Mavo aan het Don Bosco instituut won vorige dinsdag in Neerpelt, zaterdag een interclubwedstrijd in Zandhoven en zondag in Nieuwrode. “Die overwinning van zaterdag is van een andere orde”, stelt Rutger. “Het betrof een grote wedstrijd met een heel sterk deelnemersveld en bijna 150km lang. In theorie uiteraard de mooiste van de drie. Doch voor mezelf sla ik die van Neerpelt hoog aan. Ook al betrof het een kleinere wedstrijd. Het was daar de eerste keer in mijn carrière dat ik solo kon winnen. Op papier was ik de snelste van de kopgroep en had ik de spurt kunnen afwachten, maar omdat ik de koersen voordien al vaak net werd geklopt en ik me in Neerpelt echt wel super voelde, probeerde ik de spurt te ontlopen. Dat lukte en daar was ik ontzettend blij mee.”
Doen deze resultaten niet naar meer dromen? “Bedoel je een profcontract? Eerlijk, daarvoor vrees ik iets te weinig talent te hebben. Tijdens de afscheidsreportage van Tom Boonen hoorde ik dat hij als jeugdrenner ook niet de allerbeste was, maar er toen ook niet alles voor deed. Ik kan je verzekeren dat ik er al enkele jaren 100% en misschien zelfs nog meer voor leef. We zijn nog maar eind april en ik heb al 10.000km op de teller. Vorig jaar trainde ik in totaal 28.000km. Dat is een pak. Zeker voor iemand die daarnaast ook nog voltijds werkt. Meer kan haast niet. Misschien dat ik wel in een continentale ploeg mijn plaats zou hebben. Doch dan zou ik mijn werk als leraar moeten opgeven. En dat ben ik eigenlijk niet van plan. Het is een prachtjob met prachtcollega’s. Als ik ’s maandags op school kom, weten zowel de leraren als de leerlingen al wat ik tijdens het weekend heb gepresteerd. Ze volgen het op de voet. En dat is echt wel vleiend. Ik ben echt wel content met hoe het nu gaat. Laat me zo nog maar een tijdje verder doen.”

 

Share