Rutger Wouters

Rutger Wouters wint BK tijdrijden

Na zijn tweede plaats vorig jaar achter Kurt Geysen, heeft Rutger Wouters in Koksijde zijn eerste nationale titel tijdrijden behaald. Hij was 10 seconden sneller dan gewezen tijdritkampioen David Boucher. Benjamin Verraes, de kampioen van 2018 toen voor Peltenaar Sander Elen, werd net als vorig jaar derde.
Na de ‘nieuwe Limburgers’ David Boucher (Gingelom) en Kurt Geysen (Tessenderlo) is het nu met Wouters een geboren en getogen Limburger die de titel behaald.
“Deze wedstrijd had ik begin dit jaar met een vette stip aangeduid”, vertelt Rutger. “Vorig jaar werd ik tweede en was achteraf niet helemaal tevreden over mijn race. Het kon toen beter. En beter dan tweede is dus winnen hé”, grapt de leraar aardrijkskunde. “Voor de start had ik er veel vertrouwen in. Afgelopen zaterdag won ik solo in Tielt-Winge en daardoor wist ik dat het snor zat met de conditie. Ook tijdens het kampioenschap had ik meteen een goed gevoel. Ik kon gedurende 35 minuten een wattage van 400 aanhouden. Dan ga je vooruit en weet je dat er niet veel beter zullen doen. Op één bocht na is mijn tijdrit perfect verlopen. Ik wist dat ik in het laatste deel het verschil kon maken vermits er in de laatste 7km nog 5km tegenwind was.”
“Na mijn sleutelbeenbreuk was het anders niet makkelijk om me weer mentaal op te laden. Zeker omdat er door Corona zo weinig koersgelegenheid was. Ik vreesde om niet tijdig klaar te geraken. Het is me dan toch gelukt met de hulp van vooral mijn vader die ik dan ook heel dankbaar ben. Hij kocht speciaal een brommer en speelde dernypiloot zodat ik het koersritme kon onderhouden. Vaak deden we onder ons tweetjes ritten van meer dan 200km richting Vaals aan een gemiddelde van 45km/u. Sinds eind juli trainde ik heel specifiek op de rollen op de tijdritfiets om een perfectie tijdrithouding gewoon te worden. Dat was ook nodig. Mijn tijdritfiets is al meer dan tien jaar oud en dus niet zo aerodynamisch als die van mijn tegenstanders.”
Van Jean Brebels hoorden we dat hij Rutger vorige week nog van de piste had moeten jagen. “Plots kreeg ik telefoon van een buurtbewoner dat er iemand met een brommer op de piste van Peer aan het rijden was en of dat mocht”, lacht Jean. “Uiteraard mag dat niet. Dus ik er naartoe. Het bleek Rutger en zijn vader te zijn die daar rondjes aan het malen waren als voorbereiding op het BK.”
Wouters werd twee jaar geleden ook al Belgisch kampioen op de weg. “Deze titel schat ik zeker even hoog in. Ik won toen weliswaar ook solo en had die titel dus ook niet gestolen. Maar tijdrijden is echt man tegen man en ieder voor zich. Ik mag mezelf nu echt wel de sterkste van België noemen”, stelt hij fier.

Share