Ryan Cortjens

Ryan Cortjens kampioen van Vlaanderen

Bijna een week geleden behaalde Ryan Cortjens in Laarne de titel van Kampioen van Vlaanderen bij de eerstejaars nieuwelingen. Nochtans was het pas zijn tweede wegwedstrijd van het seizoen. Een kaakslag voor de anderen of is deze eerstejaars nieuweling uit Lanaken zo’n groot talent? Dat laatste is ongetwijfeld waar.
Nochtans is wielrennen op de weg voor hem niet meer dan een tussendoortje. Zelf wil hij vooral veldrijder worden. Als lid van het jongerenteam van BKCP zit hij daarvoor dan ook in het ideale team. En het is niet omdat je vooral veldrijder wil zijn dat je de weg helemaal naar de kant moet schuiven. Daarvoor kan Cortjens een voorbeeld nemen aan zijn grote voorbeeld Mathieu van der Poel die als junior zelfs wereldkampioen op de weg werd. “Met Van der Poel wil ik me zeker niet vergelijken”, lacht Ryan. “Al steek ik natuurlijk wel veel van hem en zijn vader Adri op vermits ik van hetzelfde team deel uit maak.”
Tot vandaag heeft Ryan drie wegkoersen gereden. Hij werd vierde in de grote 1 mei-prijs in Hoboken, werd op 5 mei in Laarne kampioen van Vlaanderen en finishte afgelopen zondag op het PK in Vliermaal als vijfde wat goed was voor een plaats op het podium van de eerstejaars. “Ik sta er zelf van te kijken dat het zo goed gaat”, benadrukt hij. “Na een zwaar veldritseizoen zette ik immers vijf weken de fiets aan de kant en deed ik helemaal niets aan sport. Dat was moeilijk wat regelmatig kriebelde het toch een beetje. Doch de ploegleiding wilde het zo. Tijdens de paasvakantie zijn we dan met het team een week op stage geweest in Valkenburg. Voordien had ik amper twee keer op de fiets gezeten. Je begrijpt dat ik tijdens tochtjes door de heuvels van Nederlands-Limburg behoorlijk heb afgezien. Maar dat was voor de anderen ook zo. Alle renners van onze ploeg zijn veldrijders en werken een gelijkaardig trainingsprogramma af. We zaten dus allemaal in hetzelfde schuitje. Toen ik een week later mijn eerste wedstrijd in Hoboken reed, had ik eigenlijk verwacht dat het peloton volgen al meer dan behoorlijk zou zijn. Maar het ging een pak beter en enkele dagen later werd ik zelfs kampioen van Vlaanderen. Schitterend om de komende wedstrijden in die prachtige trui te mogen koersen. Voor mij trouwens dit jaar het hoogst haalbare”, schatert Ryan. “Ik neem immers niet deel aan het Belgisch kampioenschap. Tijdens die periode volg ik samen met mijn ouders twee weken de Ronde van Frankrijk. We nemen wel de fiets mee om niet helemaal het ritme kwijt te geraken. Maar echt intensief trainen gebeurt er dan zeker niet. Die periode staat in mijn trainingsschema immers ingepland als een relatieve rustpauze om dan in augustus er keihard tegenaan te gaan als voorbereiding op het veldritseizoen. Want kampioen van Vlaanderen op de weg of niet… het veldrijden blijft mijn hoofddoel.”

 

 

 

Share