Schulen

Datum: 
8 jul 2017
Categorie: 
jun
Dln: 
43
Toptien: 
  1. Bas Thonnon
  2. Dries Van Bun
  3. Bastien Dethier
  4. Stijn Daeme
  5. Steff Milbou
  6. Steven van den Oetelaar
  7. Jason Oosthuizen
  8. Stef Vanderheyden
  9. Elias Vanheel
  10. Jarne Bams
verslag: 

Als Bas Thonnon uit Mal goed is, dan is hij ook echt wel goed. Dat toonde hij in het verleden een paar keer. Dat deed hij zaterdag ook in Schulen waar hij al van bij de start aan de haal ging en in de finale nog krachten genoeg over had om solo naar zijn eerste seizoenszege te fietsen.Het startschot was nog maar net gegeven of Bas Thonnon ging al samen met Dries Van Bun aan de haal. Een vijftiental kilometer later kregen ze het gezelschap van vijf renners en nog wat later sloten nog twee achtervolgers aan. De negen werkten goed samen en fietsten de rest van het 43-koppige deelnemersveld op ruime afstand. Op iets meer dan tien kilometer van de finish ging Thonnon in zijn eentje aan de haal. Hij werd in de rug perfect gesteund door zijn Nederlandse ploegmaat Stijn Daemen. Veel ruimte kreeg de vluchter niet maar uiteindelijk kon hij toch standhouden en met kleine voorsprong zijn eerste seizoenszege behalen.
Eindelijk? “Misschien heeft het inderdaad wat langer geduurd dan verwacht”, bekent Bas. “Maar na een behoorlijke seizoenstart stokte het eerst omwille van ziekte en onlangs door een liesblessure waardoor ik zelfs moest afzeggen voor het BK. Ik heb het toen een paar weken rustig aan moeten doen. Bovendien waren er ook de examens op school. Zowel de liesblessure als de examens zijn achter de rug. Beide met goede afloop. Van de lies heb ik geen last meer en op school behaalde ik een A-attest. Dus ook wat dat betreft is het hoofd nu vrij.”
Deze eerste zege komt niet onverwacht. Vorig weekend presteerde Thonnon al sterk. In de zware Omloop van de Condroz werd hij 10de en een dag later in Jesseren 4de. In die laatste wedstrijd maakte hij deel uit van een kopgroep van vier maar werd op het einde daaruit gelost. “Ik had daar nog last van zware ‘Condrozbenen’ en eigenlijk werd ik niet echt gelost”, verbetert Bas. “Er werd in de finale om de haverklap gedemarreerd en ik had me daardoor even laten verrassen. Om wat krachten te sparen hoopte ik het gaatje te kunnen dichten indien ze weer stil vielen. Maar dat deden ze niet en zo kwam ik niet meer terug. Een misrekening en zeker een les die ik geleerd heb.”