Ster - eindkl

Datum: 
28 mrt 2016
Categorie: 
jun
Toptien: 
  1. Jasper Philipsen
  2. Stijn Demolder
  3. Anton Charmig
  4. Brent VAn Moer
  5. Jens Reynders
  6. Lohtar Verhulst
  7. Gijs Meijer
  8. Bas Ottenvanger
  9. Vincent Hoopezak
  10. Torsten Demeyere
verslag: 

Na 23 jaar heeft Limburg nog eens een Sterwinnaar. De opvolger van Marco Morren heet Jasper Philipsen. Met alle respect voor alles wat Morren destijds heeft gepresteerd maar de kans dat Philipsen het verder gaat schoppen is groot. Deze Philipsen is een supertalent, daar is iedereen het over eens.
En dat heeft hij in deze editie van de Ster van Zuid-Limburg nog eens duidelijk onderstreept. Niet met woorden. Daarvoor blijft de knaap uit Ham te bescheiden. Wel met de benen. Drie dagen heeft hij zich een soevereine leider van de juniorespeloton getoond. Het begon zaterdag met winst in de proloog. “Aanvankelijk was ik er een beetje bang voor omdat het maar 6km was”, aldus de nationale kampioen in deze discipline. “Ik moet het meer hebben van de langere afstanden waardoor ik tijd krijg om in mijn ritme te geraken. Maar dankzij mijn ervaringen van vorig jaar zat ik daar meteen in en kon winnen.”

De verschillen waren zeer klein en dus was het uiteraard te verwachten dat in de rit van Landen naar Landen zijn positie zou bestookt worden. En dat gebeurde ook. Maar zijn ploegmaats verzetten berenwerk om alles en iedereen te counteren  Al kreeg Philipsen het op het einde toch behoorlijk warm. Zeker toen hij op iets meer dan 15km van het einde lek reed. Op dat moment zaten zijn ploegmaats door hun beste krachten heen waardoor de leider alleen moest terugkomen en nadien ook zelf de gaten moest dichten. Op vijf kilometer van de meet moest hij dan toch vier renners laten rijden. De Nederlander Blummel won. Philipsen won enkele kloktikken later de spurt van de groep en bleef leider. “Het zou mooi geweest zijn indien ik had kunnen winnen en dat wilde ik ook heel graag. Helaas hadden we in de finale één mannetje te kort om dat gaatje op die vier nog te dichten.”
Paasmaandag moest de koninginnerit worden. En dat werd het ook. De weermaker en de heuvelzone deden hun werk waardoor er nog amper dertig renner overbleven. Die groep werd in de finale nog fel uitgedund en uiteindelijk bleven er nog zes vooraan: leider Philipsen, zijn ploegmaat Demolder, Jens Reynders, de Deen Charmig, Verhulst en Van Moer. Ze bestookten in de slotfase om beurten de leiderspositie van Philipsen. Maar hijzelf en zijn ploegmaat Demolder waren sterk en counterden alles en iedereen.
“Maandagmorgen vreesde ik een beetje die slotetappe”, aldus Jasper. “Vooral omdat ze het mij zondag heel lastig hadden gemaakt en de verschillen heel klein waren. Gelukkig raakten we na de heuvelzone met een selecte groep vooruit waardoor de controle iets makkelijk werd. Ik had het vanaf toen meer zelf in de hand. En bovendien had ik mijn ploegmaats Meeus en Demolder aan mijn zijde waardoor ik onderweg geen trap te veel moest geven. Zij namen het zware werk voor hun rekening waardoor ik in de finale nog fris genoeg was om het af te maken.”
En dat Philipsen naast een sterk renner en een fantastische kerel ook nog loyaal is, toonde hij door zijn maat Stijn Demolder de zege te gunnen.