Van den Oetelaar

Atleet wordt coureur

Op de aankomstfoto leek het alsof Steven Van den Oetelaar afgelopen zondag in Dilsen de snelste was in een massaspurt. Maar dat was zeker niet het geval. De 18-jarige junior uit Heusden-Zolder had voordien zo’n kleine dertig kilometer in de aanval gereden en bleef uiteindelijk nog nipt de spurtende meute voor. Meteen goed voor zijn allereerste overwinning in zijn nog jonge fietscarrière.

DE KOERS
Ook al kon de renner van Sport en Moedig Genk maar nipt het peloton voorblijven, toch was iedereen het er over eens dat hij de verdiende winnaar was. De ganse wedstrijd had hij immers in de vuurlinie gestreden. “Vorig jaar reed ik daar ook al en toen ontplofte de koers meteen na de start. Vandaar dat ik nu van bij het begin heel attent was”, aldus de knaap uit Bolderberg. “Dit keer bleef het lang gesloten. Toen vier renners ontsnapten zijn we er met een groepje naartoe gereden. Maar ook de rest kwam terug en dus besloot ik om het alleen te proberen. Ruim 15km bleef ik vooruit en toen kreeg ik steun van Tim Brams. Zonder hem had ik zeker niet stand gehouden. Op minder dan een kilometer van de meet dreigde het peloton terug te komen. Op 400 meter van het einde heb ik dan Tim achtergelaten en alles gegeven tot op de streep. En het is gelukt. Mijn allereerste zege.”

 

VANUIT DE ATLETIEK
Van den Oetelaar komt uit de atletiek en begon pas op 16-jarige leeftijd aan wielrennen. “Ik heb altijd graag gefietst. Maar belandde toch in het atletiekwereldje. We werden getraind door ondermeer Marleen Renders. Om maar te zeggen dat dit op een behoorlijk niveau was. Ik was er ook redelijk goed in. Maar plots kreeg ik een serieuze ‘groeischeut’ met de daaraan gekoppelde groeipijnen waardoor ik regelmatig moest stoppen wegens de één of andere blessure om dan weer keihard te moeten werken om terug te keren. Na de zoveelste blessure hield ik het voor bekeken en ging ik op zoek naar een andere sport. Mijn ouders beloofde me een koersfiets indien ik een goed rapport had. Dat kwam er en de koersfiets dus ook. Meteen de start van een nieuwe sportcarrière”, lacht Steven.

 

COUREUR
Ondertussen was het al augustus waardoor hij in zijn eerste nieuwelingenseizoen niet veel koersen heeft kunnen rijden. “Ook mijn tweede jaar als nieuwelingen reed ik amper een 15-tal wedstrijden. Eigenlijk ben ik pas vorig jaar tijdens mijn eerste jaar junior echt begonnen. Dit jaar wil ik eens uittesten hoever mijn mogelijkheden rijken. Al heb ik natuurlijk nog veel te leren. Deze eerste zege geeft me in ieder geval veel vertrouwen voor de rest van het seizoen. Daarin wil ik me meten met de nationale top. Volgende week krijg ik een eerste kans daartoe want dan zal ik deelnemen aan de Ster. Toch blijf ik realistisch. Als ik in één van de ritten eens mee kan doen in de finale zal ik al heel blij zijn.”

Share