Vanhoudt-brothers

Vanhoudt-feestje in Flémalle

Een broedertrio dat op dezelfde dag op dezelfde plaats wint moet een unicum zijn. De broertjes Kobe, Yoren en Yenthe Vanhoudt maakten er afgelopen zondag in Flémalle een echt familiefeestje van.
Uiteraard waren niet alleen de broertjes, maar uiteraard ook ouders in de wolken. “Eentje feestje waar je als ouder enkel maar kan van dromen”, glundert papa Andy die zelf ook zo’n vijftien jaar gekoerst heeft en nadien tien jaar ploegleider was bij het Ann Post team van Sean Kelly. Dat de drie jongens zouden gaan koersen stond vooraf in de sterren geschreven want niet alleen papa is door de koersmicrobe gebeten, ook mama An koerste vroeger en durft nu af en toe nog wel eens met de zonen op pad. Bovendien is één van Belgisch grootste mountainbiketoppers Roel Paulissen een vriend des huizes en trouwens ook peter van Yoren.  “Ongelooflijk hoe fel die twee aan elkaar gehecht zijn. Het is van Yoren altijd een droom geweest om in de voetsporen van zijn peter te treden. Zo’n drie keer per jaar trekken we naar het mountainbikeparadijs van Roel in Italië. Mooi om zien hij dan met die jongens optrekt en met hen omgaat.”
Toch ziet het er naar uit dat de drie jongens later niet voor het mountainbiken, maar wel voor de veldritsport zullen kiezen. “De twee jongsten Koben en Yoren combineren momenteel nog mountainbike en veld, maar het laatste doen ze toch liever. Yenthe, de oudste rijdt op de weg en in het veld. Maar het eerste is toch meer als voorbereiding op de cross, al doet hij het op de weg niet onaardig. Vooral op parcours waar moet geklommen worden, kan hij goed uit de voeten. Vandaar ook zijn derde plaats op het PK in Kerniel.”
Als gewezen ploegleider bij de gewezen continentale ploeg Ann Post weet papa Andy uiteraard van wanten en kent hij maar al te goed de valkuilen. “En daar wil je je kinderen natuurlijk voor beschermen”, knikt hij. “Al moet je die gevaren ook weer niet te groot zien. Wielrennen is een fantastische sport. Ik heb bij Ann Post een fantastisch tijd meegemaakt, de halve wereld gezien en veel vrienden gemaakt. Het is vooral die spiegel die ik mijn kinderen wil voorhouden. Ik wil ze nu wel nog vooral kind laten zijn. Niets moet. Geen trainingsschema’s. Kobe en Yoren zijn nog aspirant. Voor hen moet fietsen een spel blijven. Elke woensdag zijn ze weliswaar trouw op post op de provinciale trainingen, geleid door Eddy Ponet. Die doet dat uitstekend. En voor de rest heb ik het liefst dat ze de fiets aan de kant laten. Yenthe is nieuweling, hij mag natuurlijk al eens een keertje meer gaan fietsen. Maar zeker ook niet te veel. Mijn plan is om pas over twee seizoen, als hij junior wordt, een trainer in te schakelen.”

Share