Verheyen en Timmermans kampioen

De nieuwe nationale beloftenkampioen en opvolger voor Jordi Meeus luistert naar de naam Maarten Verheyen. Een mooie kampioen maar zeker niet een naam die vooraf in het lijstje der favorieten stond. Hij versloeg in een spurt Thibau Nys. De titel bij de eliten z/c ging naar Tom Timmermans. 
Na twee overwinningen in de Ronde van Vlaams-Brabant en evenveel in de Ronde van Namen had Thibau Nys zich als één van de topfavorieten geprofileerd. En die rol heeft de zoon van Sven voortreffelijk gespeeld. Zowel tijdens de wedstrijd door met zijn ploegmaats de wedstrijd te controleren. Maar ook op het einde. Hij kwam net iets te laat om de ontsnapte Maarten Verheyen nog te remonteren.
Verheyen had in de laatste kilometer samen met Lennert Van Eetvelt enkele lengten voorsprong genomen op een peloton van nog ruim 100 renners groot. Nys kon in de laatste meters nog op het wiel van die twee komen maar Verheyen had toen al de kampioenstitel in zijn greep.
Een onverwachte kampioen uit de bijzonder succesvolle stal van het team van onder meer Kevin Hulsmans. Wie is die Verheyen eigenlijk Kevin? “Het is een sterke kerel”, aldus de coach. “Iemand die niet veel wint maar wel van bijzonder grote waarde is voor het team. Iemand die zich altijd opoffert voor anderen. Fantastisch dat hij nu zelf eens in de schijnwerpers mag staan.”
Geen Limburgse opvolger dus voor Jordi Meeus. Beste gouwgenoot werd Milan Fretin. De Genkenaar, die als nieuweling al eens een jaar de nationale driekleur mocht dragen, werd 9de en was daar zeker niet tevreden mee. “Je komt naar een kampioenschap voor meer. Eigenlijk telt alleen de eerste plaats en weet je vooraf dat het een rare wedstrijd wordt. Dat bleek ook nu. Het vooraf als zeer lastig bestempeld parcours zorgde voor quasi geen afscheiding. Uiteindelijk gingen we met een gans pak naar de streep. Normaal kan ik in een massaspurt zeker mijn streng trekken. Maar wat er nu in peloton allemaal gebeurde richting laatste bocht, was eigenlijk onverantwoord. Ook daar zal de inzet van de kampioenstitel zeker mee te maken hebben. Bedoeling was dat we met ons Lottoteam een treintje zouden opzetten. Doch dat was nu absoluut niet mogelijk. Ik stond bij het aanvatten van de laatste bocht zo goed als stil. En dan kan je het wel vergeten. Met Van Eetvelt als derde hebben we als ploeg wel nog iemand op het podium maar daar kunnen we natuurlijk niet tevreden mee zijn.”

Timmermans elitenkampioen
Bij de eliten z/c ging de titel naar Tom Timmermans en dat is veel minder een verrassing. Hij had al vier overwinningen op zak met daarbij winst in de Beker van België in Wervik van enkele dagen geleden. Ook in dit kampioenschap raakten, ondanks het lastige parcours, pas in de laatste ronde elf renners vooruit waarvan er uiteindelijk zes spurtten voor de zege.
Daarbij niet topfavoriet Rutger Wouters. Die was na drie fietswissels als gevolg van een kapotte batterij van zijn schakelsysteem uit de wedstrijd verdwenen. 

Share