Timothy Stevens

Andermaal DE STER

Timothy Stevens andermaal DE STER van het wiellimb-jaar

Het ziet er naar uit dat Limburg met Ryan Cortjens weer een talentvolle veldrijder herbergt. Al enkele jaren zoeken we naar een opvolger voor Ben Berden en Tom Vannoppen. Corjens was als heel klein jongetje al samen met zijn ouders een hevige supporter van zijn dorpsgenoot Berden. Hem opvolgen zou een droom zijn die werkelijkheid wordt. Al beseft hijzelf maar al te goed dat we weg nog lang en lastig is.
Als aspirant fietste Ryan Cortjens van de ene zege naar de andere. Naast tal van overwinningen waren ook de Limburgse, Vlaamse en Belgische titels voor hem. Deze winter moet hij bij de nieuwelingen aan de slag. Vanaf nu begint het pas echt. Maar dat deert hem blijkbaar niet. Zondag behaalde hij ook in die categorie al zijn eerste zege. In Nossegem spurtte hij sneller dan vier concurrenten en dit nadat hij onderweg over een balk was gestruikeld en daardoor voeling verloor met de leiders. “Inderdaad”, kan hij er nu om lachen. “Net voor mij sneed een renner me de pas af waardoor ik niet goed voor de balk kwam en er over struikelde. Gelukkig had ik me geen pijn gedaan en ook niet al te veel terrein verloren waardoor ik weer snel in het spoor van de leiders zat.”
Het betrof een snelle cross waarin de hele wedstrijd een groep van vijf renners zij aan zij streden. “Nochtans houd ik niet echt van dit soort crossen. Ik rijd liever op zwaarder terrein. Maar toch kon ik goed standhouden in die groep. En op het einde kon ik het eigenlijk in de spurt vlot afmaken.”
Voor Ryan was dit zijn vijfde wedstrijd als nieuwelingen en al meteen de hoofdprijs. “Dat is inderdaad veel sneller dan ook ikzelf had verwacht. Mijn uitslagen in de vorige wedstrijd waren niet meteen van die aard dat winst nu al in de lucht hing. Ik werd wel al eens 5de in Koningshooikt.  Maar een 18de plaats in Neerpelt, waar ik een heel slechte dag had, en eveneens 18de stek in Gieten waar ik ten val kwam, deden veronderstellen dat het op winnen nog even wachten was. Geen probleem vond ikzelf. Als eerstejaars hoef ik mezelf geen druk op te leggen en dat doe ook niet. Ook de ploeg laat me de tijd om te groeien.”
Ryan maakt sinds dit jaar deel uit van het jongerenteam van BKCP die talenten al in een heel vroeg stadium willen begeleiden. “Het is een grote luxe om van zo’n ploeg te mogen deel uit maken. Vooral de materiële steun is enorm. We kregen drie topfietsen en zeven paar wielen en een tas vol kledij. Wat we daar voor moeten terugdoen? Ons best doen en zo goed mogelijk presteren zeker”, lacht Ryan.
Zondag zal hij in Heusden-Eversel aan de start staan. “We zijn met coach Eddy Ponet het parcours al een paar keer gaan verkennen. Wellicht wordt het ook daar een snelle wedstrijd. Ik reed er vorig jaar ook al als aspirant. Toen won ik. Dat ga ik zondag opnieuw proberen. Al schat ik die kans niet zo groot. De tegenstand zal groot zijn.”

Share