Niels Vanderaerden

Vanderaerden in het Veld

Niels Vanderaerdaen duikt nu ook het veld in

Iemand die al verschillende nationale titels op de piste behaalde verwacht je niet meteen in het veld. Vandaar dat nogal wat mensen zondag verbaast opkeken toen ze in Heusden Niels Vanderaerden aan de start zagen staan. Niet met de bedoeling te presteren, maar vooral met het oog op volgend jaar dat beter moet dan de voorgaande jaren want als belofte heeft hij nog niet veel potten gebroken.
Nochtans heeft hij capaciteiten. Iemand die als nieuweling nationaal kampioen wordt, heeft wat in zijn mars. In de jeugdreeksen kon de knaap uit Bilzen dat ook herhaaldelijk demonstreren. In totaal won hij als nieuweling 16 wedstrijden waaronder dus in 2009 de nationale titel bij de eerstejaars. Ook bij de juniores deed hij het verre van slecht. 12 keer eerste waaronder het PK op de weg en in het tijdrijden, Kuurne-Brussel-Kuurne, Oetingen…  Heel wat jonge gasten zouden daar voor willen tekenen. Maar eens belofte stokte het bij Vanderaerden een beetje.
“De stap van junior naar belofte is fameus”, aldus Niels. “Maar ook heel wat pech was mijn deel waardoor ik nooit een gans seizoen voluit kon gaan en vaak weer van nul moest herbeginnen.” Het meest schrikwekkende was toch wel toen hij vorig jaar tijdens de wedstrijd in Hasselt zwijmelend van zijn fiets stapte en een tijdje bewusteloos was. Even werd er gevreesd voor hartproblemen. “Dat was inderdaad schrikken. Van problemen met het hart bleek gelukkig geen sprake. Ik heb toen uit voorzorg wel zes weken totaal niets mogen doen. Maar uiteindelijk werd het licht weer helemaal op groen gezet en mag ik weer voluit sporten.
Volgend jaar wil ik eens alles op alles zetten. Daarom dat ik me deze winter goed wil voorbereiden. Regelmatig eens goed in het rood gaan is nodig. Op de piste kan dat, maar helaas niet vaak genoeg. Er zijn daar zo weinig wedstrijd dat ik mijn heil ergens anders moet zoeken. In samenspraak met mijn trainer heb ik me een crossfiets aangeschaft. Het plan is om elk weekend iets te doen. Als er geen pistemeeting is, duik ik het veld in.”
Dat deed hij dus afgelopen zondag in Heusden een eerste keer. “Uiteraard is voor mij het resultaat totaal niet belangrijk. Vergeet niet dat het al tien jaar geleden is dat ik nog eens aan een veldrit deelnam. Toen als aspirant en dat is toch niet te vergelijken met een cross tussen de eliten. Dat zijn echte specialisten. Mij daarmee meten is totaal niet aan de orde. In competitie blijven en wekelijks eens goed afzien. Dat is voor mij de enige doelstelling.” 

Share