Timo Kielich

Eerste selectie WB

Timo Kielich geselecteerd voor WB in Namen

De selectie voor de wereldbeker in Namen is gekend. Dat Europees beloftekampioen Quinten Hermans en de Limburgse talent Laura Verdonschot daar deel van uitmaken, is geen verrassing. Zij horen daar gewoon thuis. Zondag komt er met junior Timo Kielich nog een derde Limburger aan de start.
Voor de knaap uit Alken, van origine mountainbiker, is het zijn allereerste selectie voor de nationale ploeg. “En dan te bedenken dat ik nu plots twee keer op hetzelfde moment word opgeroepen” lacht hij. “Volgend weekend is er in Herentals een stage voor de nationale mountainbikeploeg waarvoor ik werd opgeroepen. Ook dat is voor mij de eerste keer. Het afgelopen seizoen was ik immers nog nieuweling en voor die categorie wordt zoiets niet georganiseerd. Helaas ga ik daar nu voor moeten passen. Jammer maar deze selectie voor de wereldbeker veldrijden kan ik natuurlijk niet laten liggen. Dat begrijpt mountainbikecoach Filip Meirhaeghe uiteraard ook wel.” 
Toen Kielich maandagnamiddag een mailtje in zijn inbox vond met de melding dat hij in Namen mag starten, maakte hij uiteraard een vreugdesprongetje. “Ik had er een beetje opgehoopt. Maar het blijft toch altijd afwachten. Wellicht heb ik deze selectie voor een groot stuk te danken aan mijn sterke prestatie van afgelopen zondag in Spa waar ik zevende werd. Afgaand op de TV-beelden van vorig jaar is het parcours van Namen toch wel een beetje te vergelijken met dat van Spa. In ieder geval zal ook daar veel moeten geklommen worden.”  Als mountainbiker is klimmen uiteraard de specialiteit van Kielich. “Natuurlijk rijd ik graag en goed bergop. Dat was afgelopen zondag zeker een voordeel en hopelijk zal het dat aanstaande zondag ook zijn. Maar je mag veldrijden en mountainbiken toch niet met elkaar vergelijken. Neem nu de cross van afgelopen zondag in Spa. Een pak hoogtemeters, dat wel, maar het waren allemaal relatief korte klimmetjes. Bovendien moest er vaak bergop gelopen worden. Ook al train ik nooit op het lopen, toch blijk ik dat behoorlijk goed te kunnen. Ja, het lijkt er op dat ik mijn draai heb gevonden in dat veldrijden. Tot vorig jaar deed ik het enkel als winterse activiteit en als voorbereiding op het mountainbiken dat ik veel liever deed. Ondertussen staan beide disciplines voor mij op gelijke hoogte. Momenteel zijn ze nog te combineren, maar vroeg of laat ga ik toch een keuze moeten maken. En dat gaat zeker niet gemakkelijk zijn.”  Wat hij zondag van zijn eerste wereldbeker verwacht? “Vraag me niet om er een plaats op te plakken. Ik zal daar aan de start staan tussen crossers uit andere landen waar ik nog nooit tegen gereden heb. Bovendien ben ik nog maar eerstejaars junior en is het voor mij al een overwinning dat ik mag deelnemen. Ik ga alvast alles geven. En dan zien we wel waar ik strand.”

Share